Nieuws

trooper, monnies voor de clubkas

TROOPER

Koop jij  online bij winkels zoals bol.com, Zalando, Zooplus, Mediamarkt en zo’n 600 meer?

boerenzwaluw verstrikt in touwtje

VERSTRIKTE BOERENZWALUW

Hoe het kleinste stukje afval dat miniscuul is en verwaarloosbaar lijkt,  grote gevolgen kan hebben voor wilde dieren. Deze jonge boerenzwaluwt zat verstrikt in een stukje touw van 5 cm.  Het touw wurgde het pootje en gelukkig was de bloedtoevoer nog niet afgesneden. De zwaluw werd op tijd gevonden en binnengebracht.  Elk stukje afval hoort thuis in de vuilnisbak.

BORN TO BE FREE GIERZWALUW

Zondag hebben we twee gierzwaluwtjes terug hun vrijheid gegeven. Ze worden meestal volledig uitgeput gevonden. Het zijn vroegtijdige nestverlaters. Ze vallen van meters hoog naar beneden en als ze geluk hebben, worden ze op tijd gevonden. De binnengekomen nestjongen werden om het uur verwend met waxmotlarven en krekeltjes. Een hele klus om alle bekjes te voeden. Het duurt weken om het perfecte verenkleed te krijgen voor hun eerst vlucht. 

uil slachtoffer van lijmval
vleugel van uil vol met lijm

STOP DE LIJMVAL 3.0

We kregen een bosuil binnen waarvan zijn vleugel volledig beplakt was in een kleverig mengsel. Vermoedelijk wou de bosuil een muis  pakken uit een lijmval.  Gelukkig was de kleefschade beperkt en kon relatief vlug de lijm geneutraliseerd worden aan de vleugel.. Een mens begrijpt niet waarom dergelijke type vallen nog steeds worden toegelaten.  Zo hebben we al winterkoningen, grootoorvleermuizen, koolmeesjes eruit moeten bevrijden.
TIP 

KLEINSTE PATIENT

Onze kleinste patiënt van vandaag: de dwergvleermuis